<h2>Ραφαηλίδης Ζαχαρίας</h2><p>Φυσικοθεραπευτής - Α΄ Πάροδος Κολυνδρού 7, Κατερίνη</p> <h2>Ραφαηλίδης Ζαχαρίας </h2><p>Φυσικοθεραπευτής - Α΄ Πάροδος Κολυνδρού 7, Κατερίνη</p> <h2>Ραφαηλίδης Ζαχαρίας </h2><p>Φυσικοθεραπευτής - Α΄ Πάροδος Κολυνδρού 7, Κατερίνη</p>
Previous Next
Εξοπλισμός

ZACHTHERAPY | ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Φυσικοθεραπεία - Κατερίνη

 

ATM2

 
Η ιδέα της συσκευής ΑΤΜ2 ανέκυψε από την κλινική πράξη. Η προσέγγιση της ΑΤΜ2 αποτελεί την φυσική συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων στα πεδία της Θεραπείας με Ήπιους Χειρισμούς/Χειροθεραπεία (Manual Therapy), της Ειδικής Κινησιοθεραπείας και του ελέγχου του πόνου. Είναι μη επεμβατική μέθοδος και δεν υποστηρίζεται από καμία εισαγωγή στο σώμα συνθετικής ή φυσικής ουσίας σε οποιαδήποτε μορφή. Το σύστημα ΑΤΜ2 σχεδιάστηκε ώστε να είναι στο ακέραιο φιλικό προς τον χρήστη.
 

Η προσέγγιση της Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης (ΑΤΜ) ανακαλύφθηκε το 2001 για την θεραπευτική αγωγή κοινών μυοσκελετικών δυσλειτουργιών/διαταραχών όπως του άλγους στην πλάτη, στην πύελο, στο ισχίο, στα γόνατα, στον αυχένα και στους ώμους. Πλέον η χρήση της γίνεται ακόμη και για την διόρθωση της στάσης σώματος γενικά/ειδικά, για περιπτώσεις σκολίωσης, για οστεοπόρωση και ακόμα για αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
 
 
Τα βασικά βήματα στην εφαρμογή της μεθοδολογίας ΑΤΜ2 περιλαμβάνουν:
 1. Την αξιολόγηση της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης, πιο ειδικά ο κλινικός θεραπευτής θα αξιολογήσει τον ασθενή και θα οριοθετήσει την λειτουργική δυσλειτουργία σε μία σειρά από εξακριβωμένους περιορισμούς στην κίνηση του σώματος, που όλοι μαζί δημιουργούν το αίτιο για την λειτουργική δυσλειτουργία/διαταραχή.
 2. Την επαναφορά στο φυσιολογικό εύρος της διαπιστωμένης/περιορισμένης κίνησης.
 3. Τις κινήσεις ΑΤΜ (Ενεργές Θεραπευτικές Κινήσεις) που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
 
Η ιδέα λοιπόν της ΑΤΜ2 επικεντρώνεται στην εξάλειψη της παθολογικής εικόνας του ασθενούς, όπως αυτή διαπιστώθηκε κατά την κλινική αξιολόγηση της λειτουργικότητας του, σημειώνοντας ότι αν η παθολογική αυτή εικόνα αποκατασταθεί παρεμβατικά, το αίτιο/πηγή ασχέτως των συμπτωμάτων, επανορθώνεται επιτυχώς. Το μηχάνημα ΑΤΜ2 στοχεύει στην επαναφορά στο φυσιολογικό εύρος των περιορισμένων κινήσεων που σχετίζονται με τα συμπτώματα των ασθενών.
 
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την προσέγγιση ΑΤΜ, το μηχάνημα ΑΤΜ2 επιτρέπει στους κλινικούς θεραπευτές να «δοκιμάζουν» γρήγορα κι αποτελεσματικά διάφορες θέσεις σταθεροποίησης του σώματος του ασθενή μέχρι να βρεθεί μία ανώδυνη στάση (παθητικά).
Όταν έχει βρεθεί αυτή η στάση, τότε σταθεροποιείται η περιοχή του σώματος κι αρχίζει μία σειρά κινήσεων νευρομυϊκής επανεκπαίδευση για να εξασκηθεί εκ νέου το σώμα σε αυτή την καινούρια ανώδυνη θέση. Η νευρομυϊκή επανεκπαίδευση εκτελείται για να επιφέρει άμεση ελάττωση του άλγους, αύξηση του εύρους κινήσεως και βελτίωση της ποιότητας της κίνησης (ενεργητικά).
 
Αυτές οι κινήσεις εκτελούνται σε στάση με μηχανική φόρτιση (βαρύτητα της γης) της σπονδυλικής στήλης υπό το βάρος του ασθενή (σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη τεχνική, όπου ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε κρεβάτι, εκμηδενίζοντας τη δύναμη της βαρύτητας) και παρακολουθούνται
συνεχώς για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν ανώδυνες καθ’ όλη την διάρκεια της επανεκπαιδεύσεως/παρεμβάσεως. Τα οφέλη πρέπει να είναι άμεσα και σημαντικά αλλιώς οι τεχνικές δεν ενδείκνυνται για την συγκεκριμένη περίπτωση και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.
Αυτή η αποκλειστική μέθοδος να ασκούνται ενεργά οι ασθενείς με περιορισμένη κίνηση έχοντας ως στόχο αυτόν τον ίδιο τον περιορισμό της κίνησης μέσα σ’ ένα ανώδυνο περιβάλλον αποτελεί ένα μοναδικό, κατοχυρωμένο, τεχνολογικό επίτευγμα της ιδέας ΑΤΜ.
 
Μάλιστα, πρόσφατα αποδείχτηκε ότι ως μέρος του φυσικού αμυντικού μηχανισμού ενάντια στον πόνο οι στρατηγικές μυϊκής ενεργοποίησης μεταβάλλονται από φυσιολογικές σε παθολογικές σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στην σπονδυλική στήλη καθώς και στις περιπτώσεις πειραματικώς προκαλούμενου οξέος άλγους στην σπονδυλική στήλη, ακόμη και ότι το σώμα θα χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατηγική παθολογικής ενεργοποίησης για βραχυπρόθεσμη προστασία, ωστόσο εάν δεν αναχαιτισθεί αυτή η ίδια θα αποτελέσει μέρος του προβλήματος σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.
 
 
Εδώ η χρήση η χρήση του μηχανήματος ΑΤΜ2 συντελεί σε:
 • Η ελάττωση του άλγους μπορεί να είναι άμεση, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται εξάλειψη αυτού μέσα σε 8 λεπτά χρήσης του μηχανήματος.
 • Ο μέσος αριθμός των θεραπευτικών συνεδριών έως την αποκατάσταση μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% συγκρινόμενος μ’ εκείνον των συμβατικών μεθόδων.
 • Υπάρχει όχι μόνο εξάλειψη του άλγους αλλά και σημαντική βελτίωση στην λειτουργία και στο εύρος κινήσεως.
 • Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι ανεκδοτολογικά αλλά βασίζονται σε δύο κλινικές δοκιμές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί καθώς και σε άλλες που επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη.

 


 

Οι αρχικές κλινικές μελέτες και τα αποτελέσματά τους έχουν ως εξής:

 
 
Μελέτη 1η:
Μία μελέτη του Dublin City University που διεξήχθη το 2001 ανέδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα :
 
 • Πληθυσμός της μελέτης (n = 8): Ασθενείς που έπασχαν από μη βελτιούμενο χρόνιο άλγος της πλάτης (13 ± 4 έτη)
 • Κατά μέσο όρο 60% άμεση ελάττωση του άλγους ύστερα από μία συνεδρία ΑΤΜ (8 λεπτά)
Η μέση ελάττωση του άλγους παρέμενε κλινικά σημαντική ακόμη και μετά από τρεις ημέρες έπειτα από αυτή την μοναδική συνεδρία.
 
Επίπεδα άλγους (1-9) σε όρθια στάση
 
 
Μελέτη 2η:
Η μελέτη της BACKtoGOLF Clinic, Napa,CA, που διεξήχθη το 2002 ανέδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
 
 • Πληθυσμός της μελέτης (n = 79) : Ασθενείς με διάφορες οσφυοπυελικές δυσλειτουργίες
 • Αντικείμενο της μελέτης: Ο μέσος αριθμός των θεραπευτικών συνεδριών έως την αποκατάσταση
 • Μείωση περισσότερο από 50% στον κλινικό μέσο αριθμό των θεραπευτικών συνεδριών έως την αποκατάσταση αφότου ενσωματώθηκε σε αυτές η ιδέα της ΑΤΜ.
 
Η χρήση του παρόντος συστήματος ΑΤΜ2 μπορεί να εντοπιστεί σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε αθλητικά κέντρα αποκατάστασης, στην Stanford Athletic Clinic καθώς και σε πολλές ομάδες των Εθνικών Συνομοσπονδιών του Ποδοσφαίρου (NFL), του Χόκεϋ (NHL) και του Μπέϊζμπωλ (MLB).